update-uri Facebook 2018

Facebook a inceput anul cu o rezolutie bine stabilita: sa aduca oamenii impreuna :). Cel mai important update a fost anuntat de Mark Zuckenberg care a precizat ca Facebook va schimba algoritmul din News Feed si va prioritiza stirile de la prieteni si familie in detrimentul continutului generat de publisheri.

Platforma sociala a facut si alte update-uri pe care te invit sa le urmaresti intr-un articol sinteza. Ti-am pregatit si un ghid de continut pentru Facebook astfel incat postarile companiei pe care o reprezinti sa ramana in topul News Feed-ului.

Cum spuneam, Facebook schimba obiectivul si vrea sa te ajute sa ai mai multe interactiuni sociale. Asa cum a anuntat Mark Zuckenberg, aceasta schimbare va aduce mai putin continut generat de business-uri in News Feed-ul tau. In orice caz, continutul public generat de publisheri si de companii trebuie sa respecte acelasi standard: sa incurajeze interactiuni relevante intre oameni.
Prin urmare, daca ai o pagina de business, daca faci lucrurile asa cum trebuie si generezi continut de calitate care atrage discutii, vei avea un impact bun asupra comunitatii.

Ce poti face daca ai o pagina de companie si vrei ca postarile sa ramana in topul News Feed? Asa cum detaliam in articolul Facebook schimba algoritmul de afisare. Afla ce postari vor avea prioritate, un continut de calitate, pe o tema actuala si de interes va face diferenta oricand.

Adespresso, il citeaza pe unul dintre expertii in marketing online, 
Paul Fairbrother, care anticipeaza ca va creste costul pentru ad-uri si competitia in newsfeed. Prin urmare, evita sa postezi ad-uri vechi sau cu bugete foarte mici.

2. Combaterea engagementului de tip “momeala” pe Facebook

Fara indoiala, acest update are legatura cu schimbarea algoritmului Facebook de afisare in News Feed. Nimanui nu ii plac postarile spam pe Facebook, in special cele care cer o anumita actiune gen: “comentati si distribuiti aceasta postare” sau “dati like acestei postari”. Facebook foloseste machine learning pentru a detecta diferite tipuri de “engagement bait”, iar postarile de tipul acesta vor disparea treptat din News Feed. De asemenea, penalizeaza si headline-urile de tip “momeala” si link-urile care duc pe pagini web care nu ofera calitate.

3. Facebook construieste o comunitate cu muzica

Facebook tocmai a anuntat parteneriatul cu Universal Music Group si acordul incheiat cu cel mai mare publisher de muzica din lume, Sony/ATV.

Aceste parteneriate vor crea experiente muzicale pe Facebook si pe alte platforme atat pentru useri, cat si pentru artisti, cantareti. In timp, se vor crea comunitati puternice si conectate in jurul muzicii. Tamara Hrivnak, Head of Music Business Development and Partnerships la Facebook, spune ca Facebook si muzica au aceeasi misiune sa aduca oamenii impreuna, sa creeze povesti si sa genereze emotii care sa fie impartasite cu ceilalti. Facebook si industria muzicala vor aduce cantecele pe care le iubesti si acestea vor corespunde cu modul in care te exprimi pe Facebook, Instagram, Messenger.

4. Facebook ruleaza optimizarea bugetului

Este o optimizare pe care Facebook a anunat-o inca din noiembrie 2017, dar testele au mers destul de incet si aceasta optiune a fost valabila numai pentru anumite conturi. Optimizarea bugetului presupune alocarea unui buget mai mare ad set-urilor care ruleaza cel mai bine. Practic, setezi bugetul pentru intreaga campanie si specifici daca doresti optimizarea bugetului. Este o decizie buna daca vrei sa ai flexibilitate asupra modului in care se cheltuieste bugetul in ad set-uri. Astfel, primesti cele mai bune rezultate posibile de la campania ta. In plus, simplifici munca si reduci timpul alocat optimizarii manuale a campaniei.

5. Facebook testează o nouă zona a aplicatiei sale, numita “Today In”

Această noua caracteristica, un amestec de evenimente specifice orasului, anunturi si stiri locale poate fi interesanta pentru orice editor care se concentreaza pe produse locale. In prezent, testele se fac pentru orase din SUA. Today In este, insa, surprinzator de promitator avand in vedere modul in care comunitatile locale si evenimentele locale se dezvolta in interiorul platformei. Functia va putea fi accesata din meniul Facebook din partea de jos dreapta (cele 3 linii orizontale).

6. Indragosteste-te de Messenger

Messenger este un loc special pentru a te conecta si a impartasi sentimente cu persoanele cele mai importante din viata ta. Iar Ziua Indragostitilor nu putea sa ramana nemarcata printr-o caracteristica distractiva si incantatoare. Incepand de maine, daca indici ca esti intr-o relatie pe Facebook, vei primi o notificare in Messenger care v-a deschide o conversatie cu persoana iubita. De acolo, vei putea opta pentru: It’s raining hearts! (Ploua cu inimi) – un dus cu inimi in fereastra de conversatie; Spread the love (Raspandeste dragostea): Emoticonul customizat (in coltul dreapta jos) va fi 😍, asa ca iti vei exprima dragostea mai usor si mai rapid; Get personal – Personalizeaza chat-ul cu o anumita culoare, emoticon, pseudonim; Chatting with bae (Vorbeste cu prietenul tau) – Persoana iubita va fi prima persoana care apare in tabul cu prieteni activi, astfel incat sa poti vedea cu usurinta cand e disponibila pe chat. De asemenea, in Messenger Camera si Messenger Video Chat vei gasi filtre si efecte amuzante, precizeaza newsroom.fb.com.

Cum se pot adapta companiile noilor update-uri facute de Facebook.

Daca bugetul de marketing este mic, continutul care se viralizeaza organic poate fi solutia:  

  • Video Live genereaza discutii intre cei care il vizioneaza. Primeste, in medie, de 6 ori mai multe reactii decat videourile obisnuite.
  • Continut de interes pentru grupuri. Oamenii sunt activi pe grupuri, prin urmare gandeste-te ce stiri/informatii/subiecte ar putea dezbate si vino in ajutorul lor cu articole relevante
  • Continut local, stiri, evenimente locale
  • Stiri care incita la conversatii

Iata si strategia pentru continutul platit pe Facebook. Sunt idei despre ce tipuri de continut sa alegi anul acesta si cum sa analizezi performanta, selectate de pe blogul Adespresso by Hootsuite:

  • Foloseste o strategie de publicitate hibrida cu accent atat pe desktop, cat si pe mobil. Chiar daca datele arata ca tot mai multi oameni petrec mai mult timp pe mobil si cautarile pe desktop sunt inca semnificativ de mari, asa ca in campanii e bine sa optimizezi pentru amandoua pentru reach maxim.
  • Creeaza o strategie pay per click puternica pentru a creste profitul si vizitele pe site. Ia in considerare A/B testul si vezi cum performeaza diferite poze. Intre 75 si 90% din performanta unui ad reprezinta pozele. Pentru a masura corect, pastreaza copy-ul si schimba doar pozele.
  • Realizeaza o analiza a competitiei pentru a vedea care sunt nevoile si preferintele clientilor lor. Astfel poti face ad-uri prin care sa subliniezi ca produsele tale ofera solutia la nevoile clientilor.
  • Creeaza ad-uri si pentru Facebook Messenger. Astfel, reach-ul si interactiunea cu audienta sunt garantate. Pentru a oferi clientilor o experienta placuta si rapida, seteaza raspunsuri automate la cele mai populare intrebari si comentarii pe care le primesti pe Messenger.
  • Seteaza o frecventa rezonabila a ad-urilor pentru a nu plictisi userii pe Facebook. Este indicat ca un ad sa nu apara de mai mult de cinci ori unui user. Altfel, CPC va creste si CTR va scadea.
  • Maximizeaza conversiile prin targetarea audientelor care au aratat angajament fata de brand. 
  • Creeaza ad-uri Evergreen – da, chiar si ad-urile pot fi “reciclate”! Ia-le pe cele vechi si rescrie-le pentru a genera mai multe interactiuni. Strategia merge bine pentru urmatoarele obiective: brand awareness, lead generation, conversion.
  • Geo-targeting este una dintre cele mai eficiente targetari care aduce si reach si engagement bun. Oferi ad-uri relevante pe baza locatiei userilor.
  • Lead Ads – Cea mai placuta experienta pentru useri este sa ramana în aplicatia Facebook cand dau click pe un ad. Ofera-le un formular pre-completat si iti vei mari sigur baza de date.
  • Video Ads sunt ideale pentru a explica povestea din spatele produsului tau. Printr-un ad video, arati creativitate si brandul se evidentiaza. Poti sa folosesti Creative Apps si sa combini imagini si video pentru a spune povestea brandului. Este indicat sa creezi videoul cu sound off si sa folosesti texte.

    ♣ Nu uita ca in ad-uri sa adaugi emoticoane!
    Cele care au emoticoane in copy genereaza un CTR mai mare cu 30-40% si o scadere a CPC-ului cu 20% fata de postarile obisnuite. Singura conditie este ca acestea sa se incadreze in mod natural in text si sa nu distraga userii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *