Image Archives

Facebook Ads – cum sa setezi o campanie

Asa cum spune si Facebook Business, publicitatea de celebra retea de socializare ajuta business-urile sa-si atinga obiectivele. Ai controlul deplin asupra campaniilor, targetarea este chiar mai precisa decat pe Google, alegi diferite audiente, setezi bugetul (minim 5 Euro/zi) si masori rezultatele pe mai multe device-uri.

In momentul de fata, 1,3 miliarde de oameni folosesc Facebook pentru a se conecta cu prieteni sau pentru a afla informatii care ii intereseaza, iar 64% dintre acestia acceseaza zilnic platforma.

 

Facebook

 

 

 

Ad-urile sunt aratate utilizatorilor in functie de locatia lor, de varsta, interese. Spre deosebire de Google care ia in considerare si cookie-urile pentru a afisa ad-uri, pe Facebook, ad-urile se bucura de o mai mare acuratete, mergand fix la audienta pe care o alegi.

Mai mult de 700 de milioane de oameni viziteaza Facebook de pe mobil in fiecare zi. Ad-urile apar intercalate printre povesti de familie, iar pozele si video-urile bine alese cresc rata de click.

Din Facebook Advert, oamenii pot downloada o aplicatie care le permite sa ajunga in magazinul tau online si sa adauge produse in cos. In Adverts Manager poti vedea care sunt rezultatele campaniilor tale, cati oameni au vazut ad-urile si cati au dat click-uri, astfel vei sti cum sa planifici viitoarele campanii.

1. Poti targeta audientele pe baza:

  • locatiei
  • datelor demografice (varsta, sex)
  • interese (activitati, hobby-uri)
  • pattern-uri de cumparare online si offline

2. Bugetul pe zi este de minim 5 Euro, avantajul fiind ca ai control asupra lui, il poti optimiza, edita sau opri oricand doresti. Campania ruleaza pentru perioada de timp pe care o alegi. Mai mult decat atat, Facebook iti va sugera un bid pe baza audientei pe care o vizezi. Ad-urile se opresc automat atunci cand bugetul tau este consumat, iar banii nu iti vor fi retrasi de pe card pana cand nu pornesti o campanie noua.

3. Factura pentru Facebook Adverts. Vei fi taxat in momentul in care costul ad-urilor tale va atinge un prag. De exemplu, pentru US primul prag este de 25 de dolari si creste dupa ce este atins la 50 de dolari, 250 de dolari, 500 de dolari si apoi la 750 de dolari. Pentru tarile care folosesc Euro sunt valabile aceleasi cifre.
Daca nu atingi acest prag, vei fi taxat la sfarsitul lunii. Poti vedea si o estimare a ceea ce ai cheltuit, updatarea fiind facuta in maxim 72 de ore. Gasesti detalii in sectiunea Billing din Adverts Manager.

Cat de repede cheltuiesti bugetul depinde de marimea audientei, de bid-ul ales si de intervalul de timp selectat pentru ca ad-ul sa apara audientei.

4. Cum sa alegi audienta. Mai intai alege un obiectiv precum: cresterea traficului pe site prin accesarea link-urilor de pe Facebook; vizitatorii site-ului sa cumpere sau sa downloadeze un document de pe site, sa instaleze o aplicatie, sa viziteze magazinul, sasi invite prietenii la evenimentul tau. Dupa ce ai stabilit obiectivul, alege poza. Selecteaza apoi locatia, varsta, sexul si limba vorbita de publicul tinta.

5. Uploadeaza contacte pe Facebook – Daca ai o lista cu e-mail-uri si numere de telefon, precum si date de contact de pe site sau din aplicatie, Facebook va afisa ad-ul persoanelor din baza de date care au si cont pe aceasta retea de socializare. Contactele tale sunt tot timpul in siguranta.
Recomandarea Facebook este sa folosesti cel putin 100 de contacte in lista. Poti alege metoda clasica de uploadare sau poti fi logat in MailChimp si sa transferi datele de acolo. Dupa uploadare, dureaza 30 de minute pana cand audienta ta este gata pentru a fi targetata.

Folosind Custom Audiences poti comunica cu acei clienti care au interactionat cu business-ul tau pe site, le reamintesti sa revina pe site si sa faca o anumita actiune.

*Procedezi astfel: Build Audience – Use Adverts Manager – Audiences – Create a Custom Audience – Alegi sa uploadezi un document; dai copy/paste la o lista cu e-mail-uri si numere de telefoane, importi lista din MailChimp. Urmatorul pas este sa dai un nume audientei, o descriere si sa mentionezi ce tip de informatie este. Click Create Audience si in 30 de minute audienta ta va fi gata de targetat.

** Lookalike Audiences – construiesti o noua audienta similara celei din Custom Audience, cu aceleasi trasaturi si interese.

6. Urmareste actiunile care au loc prin intermediul Facebook! Astfel poti vedea cate persoane au vazut ad-ul tau si au accesat site-ul pentru a cumpara ceva sau pentru a se abona la newsletter. Tot ce trebuie sa faci este instalezi un cod HTML (Conversion Pixel) pe pagina unde vrei ca userii sa ajunga. Datele despre conversii le primesti in Adverts Manager. Vei vedea un tabel cu numarul celor care au convertit si costul per conversie calculat pe baza audientei si bugetului tau.

7. Remarketing – pentru ca nu intotdeauna ai parte de clienti care sa cumpere din prima, iti poti remarketiza pe cei care ti-au vizitat site-ul. Tot ce trebuie sa faci este sa intalezi un snippet code pe site si ad-ul tau le va aprea vizitatorilor site-ului cand folosesc Facebook.

Procedezi astfel: Custom Audiences – Web site Traffic – Accept Terms for Custom Audience – Ti se afiseaza codul care trebuie introdus pe site intre <head> si </head> – Creeaza lista de audienta cu persoanele care au vizitat intreg site-ul sau doar anumite pagini.

8. Lookalike Audiences – gasesti oameni cu aceleasi trasaturi ca cei din contactele tale. Pot fi similari la nivel de locatie, sex, interese. Poti construi Looklike Audience pe baza oamenilor care au dat like paginii sau pe baza Custom Audience creata din e-mail-uri, numere de telefoane, date de pe website.

Cum procedezi: Adverts Manager – Audiences – Create Audience button – Lookalike Audience.

Click pe Source field si alege: o pagina pe care o administrezi, o audienta pe care ai creat-o, un conversion traking pixel pe care l-ai creat. Facebook va folosi sursa pentru a construi Looklike Audience.

9. Reguli de scriere – Texte scurte, clare si atragatoare. Cuvintele sunt limitate asa ca trebuie sa le folosesti pentru a le spune utilizatorilor Facebook ce sa faca pe site. Prima propozitie trebuie sa spuna ce oferi, iar a doua ce actiune trebuie sa faca cei care vad reclama.

10. Pozele – sunt cea mai puternica forma de comunicare, asadar alege poze mari, frumoase care sa atraga atentia clientilor si sa-i determine sa-si aduca aminte de business-ul tau. Poti sa uploadezi poze din calculator, sa cauti intr-o galerie de imagini pe care le-ai folosit inainte, sa folosesti poze profesioniste. Toate aceste poze pot fi redimensionate si chiar vei primi o recomandare in ceea ce priveste marimea in pixeli. Poti face pozele mai atragatoare prin adaugarea de text in imagini, insa acesta nu trebuie sa depaseasca 20% din spatiul imaginii. Odata ce ai facut ad-ul, acesta trece printr-un proces de aprobare care poate dura 24 de ore.