Un client isi crease un site de pensiune si se plangea ca atunci cand da cautare dupa numele acesteia pe Google nu ii apare pe prima pagina. El stia doar ca a dat bani frumosi pe site si nu intelegea de ce Google este “nerecunoscator”. Cand unul dintre colegi l-a intrebat daca a investit si in SEO, ne-a raspuns sec ca are continut bun, scris de sotie care este talentata la romana. Insa SEO nu tine neaparat de talent…

no-1-position-in-search-eng

Search Engine Optimization (SEO) este procesul de imbunatatire a pozitiei si vizibilitatii unui site in motoarele de cautare cum ar fi Google, Yahoo! si Bing. Cel mai interesant aspect despre marketingul pe motoare de căutare este targetarea.
Sa facem o mica comparatie intre marketingul traditional si marketingul pentru motoarele de cautare in ceea ce priveste targetarea. Marketingul traditional este perceput ca o palnie cu o parte larga si una ingusta/subtire. Partea larga este intreaga audienta care vede actiunile tale de marketing, iar zona mai subtire este formata din oameni cu adevarat interesati de produsul sau serviciul tau – oamenii la care iti doresti sa ajunga mesajul.
Marketingul pentru motoare de cautare targeteaza exact audienta la care trebuie sa ajunga mesajul. Google nu va arata userului o informatie care nu este relevanta pentru cautarea efectuata.

Cheia pentru ca site-ul tau sa fie in topul motoarelor de cautare este “relevanta”, iar Google si alte motoare de cautare folosesc peste 200 de criterii pentru a pozitiona site-urile. Pentru ca site-ul sa fie in topul motoarelor de cautare acesta trebuie sa fie bine optimizat, iar continutul este regele optimizarii.

Cautarea cuvintelor cheie pentru optimizarea continutului
Unul dintre pasii vitali ai SEO este identificarea audientei si a cuvintelor cheie pe care potentialii clienti le folosesc in cautare. Daca stii ce cuvinte-cheie cauta publicul targetat, atunci iti poti construi site-ul si campania de marketing in jurul acestor cuvinte-cheie.

Pentru a determina cuvintele cheie din domeniul pe care este specializat site-ul, acceseaza: https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

Sa presupunem ca avem un site specializat in vacante. Tasteaza “vacanta” in caseta de la “Find keywords”, apoi adresa web a site-ului si introdu literele captcha (care ajuta site-ul sa valideze ca esti o persoana, nu un virus). Apoi click pe Search. Vei observa ca acele cuvinte cheie specifice, cum ar fi “vacanta in grecia”, “vacanta all inclusive” “vacanta last minute” au o concurenta mare fata de “vacanta 2011” sau “vacanta la munte” – cuvinte cheie generaliste.

Din partea stanga sus a tabelului, downloadeaza aceste cuvinte cheie. Lista de cuvinte cheie va fi exportata intr-un fisier Excel, iar cuvintele cheie specifice, cu concurenta mare trebuie folosite in continutul site-ului si in campanii de marketing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *