Voi doi, în costume de prinţ valah şi domniţă medievală, un castel luminat feeric, apărat de cavaleri şi de un conte tare simpatic… Aşa-i că pare un scenariu perfect pentru ziua cea mare sau pentru voiajul de nuntă? Sunt multe locuri în ţară încă neatinse de industria turismului de masă, unde localnicii vă fac surprize autentice sau vă transpun, cu toată recuzita specifică, în epoci de un romantism aparte. Poftiţi în Evul Mediu!

Nuntă în Castelul lui Vlad Ţepeş
Chiar în locul în care în urmă cu câteva secole se plimba Contele Dracula, azi, tinere domniţe îmbrăcate în rochii de basm îşi aşteaptă cu nerăbdare alesul pe treptele Castelului Bran. Ceremonia este oficiată de un preot în Salonul de ceai şi muzică al Reginei Maria, unde în trecut se odihnea şi Vlad Tepeş. Cu emoţiile fireşti ale trecerii de la viaţa de burlăciţă la cea de femeie măritată, vei păşi alături de iubitul tău pe covorul roşu presărat cu petale de trandafir, într-o atmosferă princiară creată de muzica unui cvartet de cameră aflat lângă şemineu. De la eveniment nu poate să lipsească Dracula care va tachina un pic cu domnişoarele de onoare şi cavalerii prea solemni. După ceremonia fastuoasă nu uita de ritual, să îţi calci prinţul pe picior şi să-i aduci aminte că, împreună cu maestrul de ceremonii, Dracula, trebuie să mergeţi la festin. Aici vă aşteaptă cei mai petrecăreţi invitaţi, primiţi regeşte cu gorgonzola şi nuci, prosciutto cu pepene galben, ruladă de vită cu spanac, somon american cu sos de ceai negru şi sos alb, piept de raţă cu ardei şi sos de fructe de pădure.

Bran, Casa Serena 3* – 260 lei/pers., 3 nopţi, mic dejun şi cină romantică. Agenţia Mareea www.mareea.ro tel. 021 6192 585

Sinaia şi plimbările regale
După ce alaiul de nuntă s-a îndepărtat, e timpul să inauguraţi cum se cuvine viaţa de proapăt însurăţei în Cortina D’Ampezzo, St. Moritz, Tirol, Salt Lake sau Aspen. Nu, nu sunt celebrele staţiuni montane internaţionale, ci numele apartamentelor regeşti ale Ioana Hotels din Sinaia, decorate în culori pastelate şi cu vedere panoramică. Dacă vă ştiţi activi, pregătiţi o listă de to do: alpinism, plimbări cu atv-uri, mountain bike, hiking şi drumeţii – Bucegii sunt străbătuţi de zeci de poteci spre tot atâtea destinaţii spectaculoase. În cazul în care v-aţi gândit la o săptămână ruptă de lume, cu mult somn şi prea puţin alpinism, schimbaţi puţin planul, alegând promenade mai boeme. La Castelul Peleş vă aşteaptă o călătorie fascinantă prin spaţiile amprentate de prezenţa familiei regale, bijuterii arhitectonice şi decorative desăvârşite. La Pelişor aveţi prilejul să apreciaţi atmosfera aristocraţiei discrete şi elementele stilului românesc, atât de drag Reginei Maria, armonios împletit cu detalii saxone sau orientale. Restaurantul Snow din Sinaia este un alt exerciţiu de mixare… gastronomică: un pic de Tirol şi un pic de Grecia pe Valea Prahovei. Separeuri cochete, mobilier cu alură tiroleză, muzică grecească în surdină ce acompaniază gustările cu brânzeturi, prosciutto şi tobă de casă alături de un Sauvignon Blanc şi deschid apetitul pentru festinul de după.

Sinaia, Ioana Hotels 5* – 1850 lei/pers., 6 nopţi cazare în romantic room sau apartament St. Moritz, mic dejun inclus; şampanie la sosire, buchet de flori, cină romantică, acces gratuit la SPA. Bibi Touring, www.bibi.ro tel. 0244 514 768

Atmosferă medievală la Sighişoara
Alaiul nunţii este format din cavaleri şi domniţe, iar voi, personajele principale ale poveştii, sunteţi înconjuraţi de ramuri cu flori şi conduşi spre cununie în acompaniamentul tobelor, tulnicelor, cimpoierilor de la Hunedoara. Toboşarul Sighişoarei va anunţa cu fast ceremonia: „Lume, lume, să ştie toată cetatea! După ceasuri, leaturi, veacuri de straşnică iubire, Liviu, demn urmaş al familiei Dumitru, hotărâtu-s-a fără îndoială să se însoţească în lumea asta cu frumoasa Mihaela, prin legământ de cununie! Am zis!” Sighişoara, singura cetate medievală încă locuită din Europa, vă transpune direct în acea epocă, iar surprizele nu întârzie să apară: teatru medieval, muzică adecvată epocii, vizitarea cetăţii cu acoperişurile colorate şi turnurile pitoreşti, o ceremonie religioasă într-o catedrală deosebit de impunătoare şi deprinderea paşilor de dans medieval. Pentru petrecere, merită să vă retrageţi într-o cramă veche de 500 de ani, situată în Cetatea Sighişoarei sau la Hanul Dracula, un loc pitoresc, unde este amenajată şi o mică gradină zoologică cu struţi şi căprioare.

Sighişoara, Hotel Binderbubi 5* – de la 260 lei/noapte/camera cu mic dejun, acces la centrul Spa Blumengarden, acces internet şi toate taxele. binderbubisighisoara.ro tel. 0372 088 888

Luna de miere cu dulceaţă de Viscri
Nu degeaba Prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat o casă în satul Viscri, aflat între  Rupea, Sighişoara şi Mediaş. În afară de atmosfera bucolică nealterată, veţi regăsi aici file din istoria comunităţii de saşi, cu porturi populare şi piese de mobilier, şi una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO. Puteţi programa vizite-seminar într-un atelier de pâslărie sau feronierie, puteţi face shopping căci localnicele vă vor cuceri cu pitoreşti accesorii de iarnă – şosete, mănuşi, căciuli, pulovere lucrate manual – dar şi cu o dulceaţă din fructe de pădure, a cărei reţetă e secretă iar ambalajul inedit: borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint, oferite cu linguriţe de argint, şi deja au făcut senzaţie la un târg culinar din Paris. Aşadar, pentru o lună de miere ecologică, aţi face bine să vă cazaţi chiar în micul palat al Prinţului Charles, restaurat migălos cu piese de epocă.

Casa Regală din Viscri poate fi închiriată cu 670 de lire sterline pe săptămână.

Moldova, loc de tihnă
Dacă pregătirile pentru nuntă şi stresul evenimentului v-au epuizat, dacă plănuiţi de mult o evadare în doi şi visaţi la beneficiile unei vacanţe al cărei concept să fie „sacro-terapia”, atunci nu pe lume e loc mai potrivit decât molcoma Moldova. Aerul e limpede, oamenii îşi dau cămeşa de pe ei în spiritul celei mai autentice ospitalităţi, iar timpul pare că s-a oprit aici, în Neamţ, locul cu cele mai multe mănăstiri din lume. Dacă veţi poposi la celebrele ctitorii unde traiul monahal şi-a păstrat virtuţile, unde călugări cu voce blândă şi grai moldovenesc alungă grijile şi poverile lumeşti, spiritul vostru de proasptăt cuplu va avea numai de câştigat. Adaugaţi la asta o incursiune în climatul ozonat din Vatra Dornei, la centrul SPA cu nămol de turbă, izvoarele minerale carbogazoase, sau la hotelurile ce vă îmbie la relaxare în piscinele cu apă călduţă sau masaje sofisticate cu miere, ulei de măsline şi vin. După un aşa răsfăţ, poposiţi în casele bucovinenilor – dar vă avertizăm că veţi fi copleşiţi cu bunătăţi: sărmăluţe, borşuri înecate în smântâna, plăcinte poale-n brâu cu brânză sau cu dulceaţă.

Romantic Break Piatra Neamţ, Hotel Central Plaza 4* – de la 89 euro/pers./pachet, 2 nopţi cazare cu mic dejun, o şedinţă de masaj cu pietre fierbinţi/masaj de relaxare la Centrul Anna Spa, co; cu fructe în cameră, cină romantică la Restaurantul Central Plaza, acces gratuit la internet wireless în cameră. www.centralplazahotel.ro, tel. 0233 216 230

Un articol de Steluța Năstase, publicat in revista Miresici editia decembrie 2012  – februarie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *