sursa foto: bleacherreport.com (Explicatia o gasiti ceva mai jos 🙂)
Grupul Evenimente Gratuite Bucuresti de pe Facebook este plin de oportunitati pentru dezvoltarea carierei, dar si pentru dezvoltarea personala. Printre cursuri gratuite de teatru, programe de relaxare si BikeChic, am descoperit o conferinta cu 3 bloggeri de care chiar am de invatat: Cristian China Birta (http://cristianchinabirta.ro), Alexandru Negrea (http://alexandrunegrea.ro) si Costin Cocioaba ( http://costin.ro/ si http://refresh.ro). Conferinta a fost organizata intr-un cadrul relaxant (Gradina cu Filme de la Piata Lahovari) de catre Echipa PR Tea & AD Cookies de la asociatia Prime Romania.
In timp ce fiecare isi savura fresh-ul sau berea (caldura mare, monșer si ore trecute de 17.00) am aflat ca blog-ul chiar poate fi second job, daca il ai si iti mai poarta si numele merita sa te tii serios de el. Altfel cei 3 bloggeri nu erau in fata noastra plini de tips-uri despre cum e cu blogging-ul si mai ales cu perseverenta si consecventa de a-ti spune opiniile in fiecare zi fara teama de a fi judecat sau comentat negativ.
Iata cele mai importante 10 idei pe care le-am retinut ieri de la Conferinta Blogger:
1. Un blog construit profesionist, cu numele tău, pe o anumita tematica ajuta in cariera. Angajatorii verifica profilele de Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram atunci cand recruteaza pentru job-uri in social media, comunicare, PR, advertising.
2. SEO este bun, insa mai buna este interactiunea si construirea unei comunitati in jurul blogului tau. Mai nou, Google afiseaza rezultatele selectiv, in functie de comportamentul de cautare al userilor, de interesele si profilele lor online. Practic, Google devine News Feed-ul selectiv de pe Facebook care afiseaza rezultate relevante pentru fiecare user. Iar rezultatele mele nu sunt aceleasi cu ale tale.
Acest aspect l-am remarcat si atunci cand am lucrat la optimizarea site-ului pe care il administrez www.recrutaresiselectie.ro, rezultatele in cautare fiind diferite de la un browser la altul, logat Vs New Incognito Window, iar Google Web Master Tools imi arata o pozitie medie a site-ului in cautari pe care nu o pot controla avand in vedere istoricul fiecarui user in cautari.
3. Strategia blogului – construirea comunitatilor – comentarii pe alte bloguri – participarea la evenimente de networking. Aceasta este formula castigatoare pentru a te remarca ca blogger. In momentul in care apar si micile beneficii inseamna ca esti un lider de opinie si un mentor bun pentru comunitati.
4. Cartile ajuta mereu, fie ele de specialitate, fie de literatura! Citeste mult pentru ca este o treaba serioasa cu gasirea celor mai potrivite cuvinte pentru a scrie pe blog. Cristian China Birta chiar a mentionat: La un moment dat cuvintele se termina. Nu contientizei acest lucru decat atunci cand zici: Azi scriu pe blog! si incepi in verva si la un moment dat te blochezi, incercand sa gasesti cuvintele potrivite pentru a exprima ce simti. Si, da, Dostoievski este bun si mai e bun americanul Seth Godin, autorul cartii Transform Your Business by Being Remarkable. Te-ai intrebat ce au Apple si Starbucks in comun? Cum au crescut spectaculos? Nu mai merge formula magica a celor 3 P: Pret, Promotie, Publicitate. Este la moda un nou P: Purple Cow – Vaca Mov (vezi foto). Nu e o poveste despre ciocolata Milka, ci despre a face ceva inedit in online (o vaca mov este ceva inedit, nu?) Va las sa descoperiti aici 🙂
5. Comentariile negative – primul semn al existentei ca blogger. Buun… ai un blog, incepi sa scrii cum te pricepi mai bine, postezi articolul pe retelele de socializare si apar haterii – de obicei, oameni fara ocupatie care te invidiaza si care vor sa-ti puna bete in roti. Ei abia asteapta sa bea o bere daca te ataci la comentariul lor negativ. Decizia de a le raspunde sau nu depinde de obiectivul si strategia site-ului tau. In cazul in care ai gresit, este ok sa-ti recunosti public greseala si sa o corectezi.
6. Nu incerca sa fii perfect pe blog, ci natural! Comunitatile online nu cauta perfectiunea pe bloguri, cauta oameni cu aceleasi preocupari, cu aceleasi probleme si cauta raspunsuri. Blogging-ul nu este despre a fi destept ci despre a fi natural, din randul comunitatilor.
7. Alege bloggeri mentori! Bloggeri nostri i-au avut si ii au ca model pe Manafu, Bobby Voicu, Orlando Nicoara– generatia bloggerilor 2005-2008 cand retelele de socializare nu aveau amploarea de azi, principala activitate sociala in online fiind scrisul pe blog.
8. Aboneaza-te la feed-urile marilor retele de socializare! Cum sa ai inspiratie in fiecare zi si un punct bun de pornire în scrisul pe blog? Alex Negrea iti recomanda sa te abonezi la feed-urile marilor retele de socializare LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram, sa le urmaresti blogurile. De asemenea, poti selecta si 20-30 de bloggeri romani si straini pe care sa-i urmaresti. Treptat, treptat, iti vei da seama ce stil, abordare, informatii merge pentru site-ul tau si vei urmari doar cativa.
*Aici as mai adauga și alte surse de inspiratie: Adopta ritualul de inspiratie de dimineata! Ideile bune vin doar din observarea mediului inconjurator si din observarea oamenilor. Citeste dimineata, asculta un audio-book sau muzica, analizeaza oamenii si obiceiurile lor de consum, citeste chiar si reclamele de la metrou! Toate sunt un start bun pentru o zi creativa!
9. Intreaba! Cristian China Birta ne-a spus ca cea mai mare greseala pe care a facut-o in blogging este faptul ca nu a intrebat la momentul potrivit pe oamenii cu experienta. Practic a facut o facultate cu bani in online, cum ii place sa-i spuna sotiei. A platit, dar a si castigat, iar cea mai recenta vacanta, in Thailanda, nu a fost pe gratis, ci pe ani multi de blogging, de strategii, de scris constant.
10. Fii extravertit si social! Alexandru Negrea ne-a provocat la un exercitiu de imaginatie: Gandeste-te ca ai un business si iesi in fata magazinului sa atragi oamenii. Cati oameni intra in magazin depinde doar de creativitatea ta si de stilul de abordare. Sau esti la o terasa si povestesti ceva interesant, iar oamenii se strang in jurul tau. Cand iesi a doua saptamana vor veni tot in jurul tau pentru ca stiu ca le vei spune ceva interesant. Asa e si cu blogging-ul.
Revenind la blogul meu care se lauda ca a fost reactivat dupa conferinta Blogger. Performanta mea de inactivitate pe blog este de 10 luni, timp in care atat in cariera mea, cat si in marketing online s-au schimbat multe. Stiu, nu am scuze, insa meritul conferintei de ieri este ca m-a facut sa constientizez utilitatea de a scrie pe blog. Mai mult de atat, sunt zodia Gemeni si Gemenilor trebuie sa le satisfaci constant pofta de nou, iar blogging-ul stie asa de bine cum sa faca asta.
Care este obiectivul tau atunci cand scrii pe blog?