Ai observat ca ai persoane in lista ale caror postari nu le vezi in newsfeed, desi ele sunt active pe Facebook? sau Ai interactionat in ultimul timp cu o persoana si imediat postarile ei ti-au aparut in newsfeed?
sursa foto: quickmeme.com
In această saptamana exista controverse in legatura cu un proiect de cercetare in reteaua sociala Facebook. Cercetarea s-a desfasurat pe news-feed-urile a 700.000 de utilizatori pentru a intelege daca news feed-ul le-ar putea afecta emotiile, noteaza theguardian.com
De ce Facebook nu imi arata un news feed nefiltrat?
Pentru ca rezultatele ar fi coplesitoare. “De fiecare data cand cineva viziteaza un news feed sunt, in medie, 1.500 de potentiale postari de la prieteni, oameni pe care ii urmaresc și pagini in care sunt membri, iar cei mai multi oameni nu au suficient timp pentru a le vedea pe toate”, a mentionat Lars Backstrom, Facebook engineer, intr-un post publicat in luna august 2013 si citat de theguardian.com “Cu atat de multe postari, exista o buna sansa ca oamenii sa fie dornici sa vada informatii care ii intereseaza”, a adaugat acesta. Din cele 1500 de postari se face o prioritizare de 300 – cele mai relevante pentru user.
Cum functioneaza acest algoritm? In functie de urmatorii factori: cat de des interactionezi cu un prieten, pagina sau persoana publică; cat de multe like-uri are o postare, cate share-uri si comentarii a primit; cat de mult ai interactionat cu acel tip de postare in ultimul timp trecut; daca a fost ascunsa postarea sau raportata in repetate randuri.
Ce inseamna postari ascunse?
Este posibil să fi vazut o sageata mica care apare in dreapta sus alaturi de postarile din news feed, asadar, postarile care nu iti plac, le poti ascunde si Facebook nu le va mai arata. Astfel renunti la postarile prietenilor care nu te intereseaza, cureti feed-ul de chestionare, cereri de Candy Crush sau postari ale unei formatii care nu-ti mai place. Astfel, vei influenta news feed-ul.
De ce acest studiu controversat?
Facebook are dreptul de a filtra postarile din News Feed, este un aspect mentionat in termenii si conditiile pe care putini dintre noi le citesc atunci cand ne conectam la reteaua sociala. Există o dezbatere cu privire la consimtamantul informat de a lua parte la un studiu de cercetare care incalca principiile etice in SUA privind cercetarea pe subiecti umani. Exista, de asemenea, neliniste la gandul de Facebook ar manipula in mod deliberat emotiile noastre mai degraba decat sa foloseasca filtrele sale pentru obiectivul de a ne afisa postari care sunt interesante pentru noi. Unul dintre cercetatori, Adam Kramer, a postat un mesaj in apararea Facebook: “Am simtit că era important de a investigam ce se intampla cand oamenii sunt confruntati cu postari pozitive si eram ingrijorati cu expunerea la actualizari negativiste, care ar fi determinat utilizatorii sa nu se mai logheze pe Facebook”, citat de theguardian.com
Cum poti controla News Feed-ul
In functie de ceea ce te intereseaza poti trece de la “top stories” la “the most recent” – pentru a fi la curent cu cele mai recente noutati. De asemenea, poti alege sa vezi postarile celor mai apropiati prieteni, precum si ale cunostintelor (aquitances), iar pentru pagini sa bifezi “Get notifications”.
Multumesc, ma simt mai fericit acum … dar starea de spirit nu poate dura decat pana data viitoare cand te vei loga pe Facebook si vei vedea cele mai furioase postari ale prietenilor. Dar, cel putin stii ca totul este in numele cercetarii 🙂