Ai incercat vreodata sa scoti anumite aspecte despre tine de pe Facebook: data de nastere, data casatoriei, data absolvirii liceului/facultatii? Ai fi uimit(a) cat de putini oameni stiu de momentele importante din viata ta fara ca Facebook sa-i fi notificat. Din pacate, avem nevoie de Facebook pentru a face ceea ce faceam in anii ‘90 fara Facebook. 
facebook-relationship-5
sursa foto: smosh.com
 
Stiu ca iubesti Facebook-ul si ca petreci mult timp pe cea mai importanta retea de socializare pentru ca te ajuta sa fii informat, sa gasesti repere, sa faci schimb de informatii/link-uri, etc. 
De momentele importante din viata mamei stii fara ca Facebook sa te anunte. La fel poti sti si de momentele importante din viata unui prieten, te interesezi si iti notezi. Nu iti trebuie ca Facebook daca prietenul respectiv conteaza pentru tine.
Din punctul meu de vedere, relatiile umane devin tot mai perimate din cauza retelelor de socializare care, practic, inlocuiesc iesirile cu prietenii in fata blocului.
Care este scopul retelelor de socializare? Sa afli noutati, sa primesti informatii la care nu ai acces in mediul offline, sa comunici (cu ai tai colegi sau cu prietenii) atunci cand esti la serviciu si nu poti sa folosesti telefonul. Mai este valabila si situatia in care distanta dintre tine si interlocutor este prea mare si costul apelului telefonic este la fel de mare.
Momentele importante din viata merita traite live, alaturi de persoanele dragi, iar urarile merita facute face to face sau, daca distanta nu ne permite, merita sa folosesti telefonul. Nu Facebook, Twitter, Instagram.
Si daca tot a venit vorba de momente importante, am sa va povestesc cea mai recenta experienta cu Uber. Imi place Uber (pentru soferii smart care au grija de calitatea calatoriei) si il voi promova atat timp cat fiecare calatorie ma va impresiona. Si fiecare calatorie pana acum m-a impresionat. Dupa ce am calatorit cu Fiat Panda si cu Golf 7, sambata a venit randul unui Mercedes. In momentul in care am vazut ca vine un Mercedes, am ramas surprinsa si m-am intrebat oare ce ii lipseste soferului de face “taximetrie”.
Soferul, un tanar in jurul varstei de 25 de ani a recunoscut ca ales sa intre in sistemul Uber pentru a socializa, banii sunt pe locul 2 pentru el. Dar socializarea ii aduce si bani frumosi acum. A povestit ca a cunoscut clienti din medii diferite care acum ii sunt clienti fideli: agenti imobiliari care l-au ajutat sa vanda o casa, oameni de afaceri care il suna direct pentru a le lua parteneri de business de la aeroport pentru sume mai mari decat daca ar fi ales taximetria. Este cel mai bun exemplu ca putem lasa Facebook pentru o experienta 100% sociala.
 Iata cum iti dai seama Facebook-ului iti afecteaza viata sociala:
  • Vorbesti mai des cu prietenii in online decat in viata reala.
  • Spui des: “Nu acum, sunt pe Facebook”
  • Dai atentie tuturor pozelor si postarilor pe retelele de socializare atunci cand iesi cu prietenii la masa in oras.
  • Anunti un eveniment important din viata ta: casatorie, logodna, absolvire facultate pe Facebook inainte de a lua telefonul si a-ti anunta prietenii/rudele.
  • Intrerupi o conversatie pentru a cauta partenerul de discutie pe Facebook.
  • Incepi un task la birou si din 5 in 5 minute dai refresh pe Facebook.
  • Renunti la o intalnire cu prietenii pentru ca ai o discutie importanta pe Facebook.
Ce masuri poti sa iei: 
  • Noteaza cu o linie fiecare intrerupere pe care o faci in cursul zilei pentru a da refresh pe Facebook. Se vor strange multe linii care te vor determina sa constientizezi cate abateri de la task-uri ai pentru a accesa Facebook.
  • Cand iesi cu prietenii al un suc in oras instituie o regula: cine da refresh pe Facebook de pe telefon plateste X% din comanda.
  • Fixeaza intervale de timp dedicate Facebook-ului pentru a fi sigur ca acesta nu ocupa mai mult timp decat viata sociala.
  • Onoreaza event-urile la care spui online ca ajungi. Sunt o forma perfecta de socializare face to face.
Eu sunt o utilizatoare fidela a retelelor de socializare, imi place sa descopar feature-uri noi si sa fac schimb de informatii cu prietenii, insa intrebarea este: Poate vreo retea de socializare sa inlocuiasca conversatiile avute cu prietenii in jurul mesei la cina?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *